Blogopmaak

Wat doen zonnepanelen?

mei 31, 2023

Over het algemeen worden op Nederlandse daken tussen de 10 en 18 zonnepanelen geplaatst. Het aantal is afhankelijk van de beschikbare ruimte op het dak. Het energieverbruik van de woning speelt ook een rol bij het bepalen van het aantal benodigde zonnepanelen. Huishoudens met een hoger energieverbruik hebben over het algemeen meer panelen nodig om aan hun elektriciteitsbehoefte te voldoen. Daarnaast is het vermogen van de zonnepanelen bepalend. Door het totale gewenste vermogen te delen door het vermogen van een enkel paneel, kan een schatting worden gemaakt van het aantal benodigde panelen.


Wat doen zonnepanelen?

Zonnepanelen staan volop in de belangstelling. Steeds meer consumenten zijn geïnteresseerd zijn in zonnepanelen als een manier om zelf groene energie op te wekken. Maar wat doen zonnepanelen eigenlijk en hoe werken ze? Als specialist in het verkopen en plaatsen van zonnepanelen adviseren wij u graag over de werking en de voor- en nadelen van zonnepanelen.


Ook zonnepanelen op uw dak? Met Compleet Zonnepanelen investeert u vanuit huis in groene stroom en duurzaamheid. U geniet van minder energiekosten en doet dit mogelijk met behulp van subsidie. Neem contact met ons op wanneer ook u wilt starten met besparen.

De overeenkomsten tussen zonnepanelen en zonnecollectoren

  • Wat doen zonnepanelen?

    Iedereen is inmiddels wel bekend met zonnepanelen. Er is bijna geen straat meer in Nederland waar ze niet te zien zijn. Maar wat doen zonnepanelen precies: hoe werken ze? Zonnepanelen zijn te zien als apparaten die zonlicht omzetten in elektrische energie. Ze bestaan uit fotovoltaïsche (PV) cellen, ook wel zonnecellen genoemd, die gemaakt zijn van halfgeleidend materiaal zoals silicium. Wanneer er (zon)licht op een zonnepaneel valt, worden de fotonen in het zonlicht geabsorbeerd door de zonnecellen. Dit proces creëert een elektrische spanning tussen de boven- en onderkant van de cel. Dit leidt tot gelijkstroom (DC).

Meer informatie

Zonnepanelen en omvormers

Wat zonnepanelen doen, weet u nu: ze zetten (zon)licht om in gelijkstroom. Gelijkstroom is echter niet geschikt om elektrische apparaten op te laten lopen, of om een auto op te laten. Deze werken namelijk op wisselstroom. Om gelijkstroom geschikt te maken voor wisselstroom worden zonnepanelen gecombineerd met een omvormer. De naam zegt eigenlijk al wat deze doet. Om deze gelijkstroom bruikbaar te maken voor huishoudelijk gebruik, wordt een omvormer gebruikt om de DC om te zetten in wisselstroom (AC). Nadat de gelijkstroom is omgezet in wisselstroom, kan de opgewekte elektriciteit direct worden gebruikt om elektrische apparaten van stroom te voorzien.


Zonnepanelen kunnen worden per string aangesloten op een omvormer. Ze kunnen ook geplaatst worden met mini-omvormers. Bij deze variant heeft elk zonnepaneel een eigen omvormer. Dit systeem heeft bepaalde voordelen. Het aantal zonnepanelen is eenvoudig uit te breiden of te verminderen. Ook blijft de opbrengst hoog wanneer een of meerdere panelen door hun ligging minder licht vangen. Bijvoorbeeld omdat het dak niet op het zuiden gericht is, of wanneer een boom of bouwwerk een deel van de dag voor schaduw zorgt.


Meer informatie
Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?

Hoe werken zonnepanelen?

Elk zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen, die samen een zonnemodule vormen. De zonnecellen zijn gemaakt van silicium, een materiaal dat speciale eigenschappen heeft waardoor het elektriciteit kan opwekken uit zonlicht. Even gespecificeerd: silicium heeft vier buitenste elektronen in zijn atoomstructuur. Wanneer fotonen (lichtdeeltjes) van de zon op het oppervlak van een zonnecel vallen, worden de elektronen in het siliciummateriaal geactiveerd en vrijgemaakt.


De vrijgemaakte elektronen willen naar een gebied met een lagere elektrische lading bewegen. Deze beweging zorgt voor een elektrische stroom. Om deze stroom te geleiden, zijn er elektrische geleiders in de vorm van metalen contacten aan de boven- en onderkant van de zonnecel aangebracht. Deze contacten vangen de elektronen op en sturen ze door draden, waardoor er een gesloten elektrisch circuit ontstaat. Een omvormer zorgt ervoor dat de stroom bruikbaar wordt voor elektrische apparaten.



Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?
Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?

Het voordeel van zonnepanelen 

Na deze enigszins technische uitleg is het prettig om te weten wat uw voordelen zijn, wanneer u overstapt op groene stroom van zonnepanelen. Allereerst zorgen uw eigen zonnepanelen ervoor dat u bespaart op de energiekosten. Het is op dit moment nog erg duur of ingewikkeld om zonne-energie op te slaan. De meeste winst behaalt u dus wanneer u overdag, wanneer de zon schijnt en er voldoende licht is, de opgewekte stroomt e gebruiken. Bent u overdag niet thuis? Een tijdschakelaar zorgt ervoor dat u overdag de vaatwasser of wasmachine kunt laten werken.


Wat u bespaart op energiekosten door over te stappen op zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren:


  • De keus voor het type zonnepanelen en daarmee de aanschafkosten
  • Het aantal zonnepanelen
  • De ligging en helling van het dak
  • Uw stroomverbruik
  • De subsidieregelingen


Kosten gaan voor de baten bij de investering in zonnepanelen. Gemeenten en de overheid helpt bij het verlagen van de investeringskosten met subsidies, belastingvoordelen voor ondernemers en saldering van overtollige energie die ze aan het elektriciteitsnet leveren.

Tijdens een adviesgesprek maken we aan de hand van uw persoonlijke situatie een maatwerkberekening over de kosten, het rendement en het de te verwachte terugverdientijd.

Wat doen zonnepanelen op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid? 

Zonnepanelen maken gebruik van een hernieuwbare energiebron, namelijk zonlicht. Door over te schakelen naar zonne-energie verkleint u zelf uw ecologische voetafdruk, wat een bijdrage levert aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Het plaatsen van zonnepanelen is een positieve investering. Zowel voor het milieu als uw portemonnee.


Met de voortdurende technologische ontwikkelingen en daarmee verbeteringen van efficiëntie, wordt kiezen voor zonnepanelen alleen maar aantrekkelijker. De nieuwste generatie zonnepanelen leveren nu al een hoger rendement dan de eerste zonnepanelen die op de markt kwamen. Zonnepanelen worden ook steeds duurzamer en milieuvriendelijker.



Offerte zonnepanelen

Welke zonnepanelen zijn geschikt voor mijn dak? 

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar voor plaatsing op daken. De twee meest voorkomende typen zijn: monokristallijne zonnepanelen en Polykristallijne zonnepanelen:


Monokristallijne zonnepanelen bestaan uit monokristallijne siliciumcellen die zijn gemaakt van een kristalstructuur. Ze hebben meestal een efficiëntie van 15-20%. Monokristallijne panelen presteren goed bij direct zonlicht.

 

Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit polykristallijne siliciumcellen die zijn gemaakt van meerdere kristallen. Ze hebben meestal een efficiëntie van 13-16%. Polykristallijne panelen zijn te herkennen aan een blauwe kleur. Ze presteren iets minder goed bij direct zonlicht in vergelijking met monokristallijne panelen, maar zijn goedkoper in aanschaf. Hierdoor kan het rendement toch goed zijn. 


Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? 

Over het algemeen worden op Nederlandse daken tussen de 10 en 18 zonnepanelen geplaatst. Het aantal is afhankelijk van de beschikbare ruimte op het dak. Het energieverbruik van de woning speelt ook een rol bij het bepalen van het aantal benodigde zonnepanelen. Huishoudens met een hoger energieverbruik hebben over het algemeen meer panelen nodig om aan hun elektriciteitsbehoefte te voldoen. Daarnaast is het vermogen van de zonnepanelen bepalend. Door het totale gewenste vermogen te delen door het vermogen van een enkel paneel, kan een schatting worden gemaakt van het aantal benodigde panelen.



Wat doen zonnepanelen wanneer je er te veel of te weinig hebt? 

Als je meer zonne-energie opwekt dan je nodig hebt, is het nog enkele jaren mogelijk om energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet (salderen). Vanaf 2025 wordt deze regeling geleidelijk afgebouwd. Een andere optie is om een batterijsysteem te installeren dat overtollige energie kan opslaan voor later gebruik. Batterijopslagsystemen zijn in opkomst, maar nog erg duur.


Als een zonne-energiesysteem niet voldoende energie produceert om aan de gevraagde energiebehoeften te voldoen, wordt het ontbrekende deel aanvullen vanuit het elektriciteitsnet. Deze werkt in dat geval als een back-up. U zit dus niet zonder stroom op bewolkte dagen.

 

Het juiste type zonnepaneel en wat deze zonnepanelen doen voor uw situatie hangt af van verschillende factoren, zoals het beschikbare dakoppervlak, het budget, de gewenste efficiëntie en natuurlijk uw persoonlijke smaak wat het uiterlijk van de zonnepanelen betreft. Compleet Zonnepanelen helpt u graag op weg naar duurzame stroomwinning met goed advies en de best passende zonnepanelen.


Contact

Deel deze blog

Zonnepaneel 165x100
door Rini Petersen 04 jul., 2023
Op zoek naar zonnepanelen van het formaat 165x100? Ontdek de beste opties voor duurzame energie met de afmeting 165cm x 100 cm. Bespaar op energiekosten en maak gebruik van groene stroom. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en ontdek de voordelen van zonnepanelen in dit formaat.
Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?
door Rini Petersen 01 mei, 2023
Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren? Zonnepanelen en zonnecollectoren zijn populaire producten om duurzamer om te gaan met energie. Zonnecollectoren maken het mogelijk om bij voldoende warmte buiten, water te verwarmen zonder verwarmingsapparatuur. Zonnepanelen wekken elektriciteit op.
Wat is een omvormer?
door Rini Petersen 27 mrt., 2023
Wat is een omvormer? Veelgestelde vragen over omvormers. De omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom zodat de energie bruikbaar is voor huishoudelijke apparatuur of voor het opladen van een auto. Ze bewaken ook de prestaties van de panelen, zodat de hoogst mogelijke opbrengst en veiligheid wordt gegarandeerd.
Salderingsregeling 2025
door Rini Petersen 25 jan., 2023
Salderingsregeling 2025: salderingsregeling zonnepanelen is uitgesteld. De salderingsregeling is een regeling waarbij huishoudens die zelf energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, deze energie kunnen terugleveren aan het energienet en hiervoor een vergoeding krijgen. De regeling is gepland om afgebouwd te worden vanaf 2025, en verwacht dat salderen in 2031 helemaal vervalt.
Wat is een thuisaccu?
door Rini Petersen 25 jan., 2023
Een thuisaccu kan ook gebruikt worden als backup-energie in geval van stroomstoringen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je afhankelijk bent van elektronische apparaten. Een accu thuis kan ook bijdragen aan de vermindering van de piekbelasting op het energienet. Dit gebeurt door energie op te slaan op de thuisaccu's wanneer er veel energie wordt opgewekt en deze energie later te gebruiken wanneer er minder energie wordt opgewekt.
Zonnepanelen BTW Vrij
door Rini Petersen 10 jan., 2023
Zonnepanelen BTW Vrij: BTW op zonnepanelen verdwijnt! Vanaf 1 januari geldt voor al deze diensten het 0-tarief. Dit betekent dat u niet extra hoeft te betalen voor een van deze extra activiteiten. Voor alle diensten die hier niet worden vermeld, geldt echter het normale btw-tarief van 21 procent. Kies snel voor zonnepanelen nu de BTW op zonnepanelen nog vrij zijn.
Share by: