Blogopmaak

Salderingsregeling 2025

jan. 25, 2023

Salderingsregeling uitgesteld tot 2025

Salderingsregeling voor zonnepanelen

De salderingsregeling is een regeling waarbij huishoudens die zelf energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, deze energie kunnen terugleveren aan het energienet en hiervoor een vergoeding krijgen. De verwachting is dat deze regeling in 2025 zal vervallen. Dit betekent dat huishoudens die zelf energie opweken in de toekomst niet langer een vergoeding zullen ontvangen voor de teruggeleverde energie.


Dit kan invloed hebben op de economische haalbaarheid van zonnepanelen voor huishoudens. Echter, een thuisaccu kan een oplossing bieden voor dit probleem, omdat huishoudens dan de opgewekte energie kunnen opslaan en gebruiken wanneer ze dat willen, in plaats van terug te leveren aan het energienet. Hierdoor kunnen huishoudens nog steeds profiteren van de energie die ze zelf opwekken en afhankelijkheid van het energienet verminderen.


Telefonisch Advies

Salderingsregeling afbouwen 2025

De overheid heeft plannen om de salderingsregeling af te bouwen, waardoor huishoudens die zelf energie opwekken, zoals met zonnepanelen, niet langer een vergoeding zullen ontvangen voor de teruggeleverde energie. De regeling zou vanaf 2025 geleidelijk worden afgebouwd en zou in 2031 helemaal vervallen. Dit betekent dat huishoudens die zonnepanelen willen aanschaffen, er wellicht beter aan doen om dit vóór 2025 te doen, om nog te kunnen profiteren van de salderingsregeling. Echter, zonnepanelen blijven een goede investering, omdat ze bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot en de afhankelijkheid van het energienet verminderen.


Jaar Percentage Salderen
2022 100%
2023 100%
2024 100%
2025 64%
2026 64%
2027 55%
2028 46%
2029 37%
2030 28%
2031+ 0%

Reden van het afschaffen van de salderingsregeling door de overheid?

Er zijn verschillende redenen waarom de overheid de salderingsregeling afbouwt. Een van de belangrijkste redenen is dat de overheid het doel heeft om de groei van het aantal zonnepanelen te beperken. De salderingsregeling heeft er immers voor gezorgd dat huishoudens die zonnepanelen hadden, een financieel voordeel hadden omdat ze een vergoeding kregen voor de teruggeleverde energie. Door deze regeling af te bouwen, wordt de aanschaf van zonnepanelen minder aantrekkelijk voor huishoudens.


Daarnaast is de overheid bezig met het moderniseren van het energienetwerk en het verminderen van de afhankelijkheid van olie-import. Hierdoor wordt de groei van duurzame energiebronnen bevorderd. Dit wordt bereikt door middel van het aanbieden van diverse subsidies en belastingvoordelen voor duurzame energie.


salderingsregelingen 2025

Is de thuisaccu de oplossing voor het minder salderen?

Vanaf 2025 zal de vergoeding voor teruggeleverde zonnestroom afnemen, waardoor het aantrekkelijker wordt om meer van de zelf opgewekte stroom zelf te gebruiken. Hierdoor hoef je minder stroom te kopen van het energienet. Een manier om hier slim gebruik van te maken is door elektrische apparaten zoals de wasmachine of vaatwasser aan te zetten wanneer de zonnepanelen stroom opwekken. Hierdoor kan je de stroom die je zelf opwekt direct gebruiken. Op deze manier kan je de kosten voor stroom verminderen en profiteren van de investering in zonnepanelen.


Een thuisaccu kan een oplossing bieden voor het probleem dat ontstaat wanneer de salderingsregeling vervalt. Met een thuisaccu kan je de zelf opgewekte stroom opslaan en gebruiken wanneer dat nodig is, in plaats van terug te leveren aan het energienet. Hierdoor kan je nog steeds profiteren van de energie die je zelf opwekt, ook als de salderingsregeling vervalt. Bovendien kan een thuisaccu ook een bijdragen aan stabiliteit van de stroomvoorziening en onafhankelijkheid van het energienet. Dit kan een goede oplossing zijn voor huishoudens die zonnepanelen hebben of van plan zijn om deze aan te schaffen.


Telefonisch Advies
  • salderingsregeling 2025

    salderingsregeling 2025

    salderingsregeling 2025

    salderingsregeling 2025

Deel deze blog

Zonnepaneel 165x100
door Rini Petersen 04 jul., 2023
Op zoek naar zonnepanelen van het formaat 165x100? Ontdek de beste opties voor duurzame energie met de afmeting 165cm x 100 cm. Bespaar op energiekosten en maak gebruik van groene stroom. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en ontdek de voordelen van zonnepanelen in dit formaat.
Wat doen zonnepanelen?
door Rini Petersen 31 mei, 2023
Wat doen zonnepanelen nu precies? Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Wanneer de zon op de panelen schijnt, wordt er gelijkstroom geproduceerd. Deze wordt omgezet in wisselstroom door de omvormer, waarna het gebruikt kan worden in huis. Eventueel overschot kan teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet.
Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?
door Rini Petersen 01 mei, 2023
Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren? Zonnepanelen en zonnecollectoren zijn populaire producten om duurzamer om te gaan met energie. Zonnecollectoren maken het mogelijk om bij voldoende warmte buiten, water te verwarmen zonder verwarmingsapparatuur. Zonnepanelen wekken elektriciteit op.
Wat is een omvormer?
door Rini Petersen 27 mrt., 2023
Wat is een omvormer? Veelgestelde vragen over omvormers. De omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom zodat de energie bruikbaar is voor huishoudelijke apparatuur of voor het opladen van een auto. Ze bewaken ook de prestaties van de panelen, zodat de hoogst mogelijke opbrengst en veiligheid wordt gegarandeerd.
Wat is een thuisaccu?
door Rini Petersen 25 jan., 2023
Een thuisaccu kan ook gebruikt worden als backup-energie in geval van stroomstoringen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je afhankelijk bent van elektronische apparaten. Een accu thuis kan ook bijdragen aan de vermindering van de piekbelasting op het energienet. Dit gebeurt door energie op te slaan op de thuisaccu's wanneer er veel energie wordt opgewekt en deze energie later te gebruiken wanneer er minder energie wordt opgewekt.
Zonnepanelen BTW Vrij
door Rini Petersen 10 jan., 2023
Zonnepanelen BTW Vrij: BTW op zonnepanelen verdwijnt! Vanaf 1 januari geldt voor al deze diensten het 0-tarief. Dit betekent dat u niet extra hoeft te betalen voor een van deze extra activiteiten. Voor alle diensten die hier niet worden vermeld, geldt echter het normale btw-tarief van 21 procent. Kies snel voor zonnepanelen nu de BTW op zonnepanelen nog vrij zijn.
Share by: