Blogopmaak

Zonnepaneel 165x100

jul. 04, 2023

Waarom willen mensen graag Zonnepanelen van 165x100? (*165x99)

De Ultieme Gids voor Afmetingen van Zonnepanelen: Kies de Juiste Maat voor Jouw Behoeften

Welkom bij onze uitgebreide gids over de afmetingen van zonnepanelen. De afmetingen van zonnepanelen kunnen variëren. De meeste zonnepanelen hebben een standaardformaat van ongeveer 165 bij 100 centimeter. Echter, er zijn ook extra grote panelen en veel kleinere panelen.


Als toonaangevend bedrijf in de zonne-energiesector streven wij bij Compleet Zonnepanelen ernaar om jou te voorzien van waardevolle informatie, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen bij het kiezen van zonnepanelen voor jouw woning of bedrijf. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over de afmetingen van zonnepanelen, inclusief de verschillende formaten, het vermogen en de toepassingen ervan.


Onderscheid tussen verschillende zonnepaneelafmetingen

We maken onderscheid tussen verschillende zonnepaneelafmetingen:


  • Standaard zonnepanelen hebben een afmeting van 165 x 99 cm. Deze afmeting wordt meestal gebruikt voor zonnepanelen met een vermogen tussen 245 en 285 WP.
  • Grote zonnepanelen hebben een afmeting van 195 x 99 cm. Deze afmeting wordt vaak gebruikt voor zonnepanelen met een vermogen van 300 WP of meer.
  • CIS zonnepanelen hebben meestal kleinere afmetingen. Het populaire Solar Frontier-paneel heeft bijvoorbeeld een afmeting van 126 x 100 cm.
  • Kleine zonnepanelen met afmetingen van 158 x 81 cm zijn ook beschikbaar, maar worden tegenwoordig zelden gebruikt. Deze afmeting wordt meestal gebruikt voor zonnepanelen met een vermogen tussen 190 en 205 WP.
  • De afmetingen van dunne film zonnepanelen kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van de fabrikant. Marktleider Solar Frontier hanteert bijvoorbeeld een afmeting van 126 x 100 cm voor hun 170 WP-paneel. Het is echter de vraag hoelang deze panelen nog beschikbaar zullen zijn, aangezien Solar Frontier heeft aangegeven te stoppen met de distributie in Europa.


Gratis schouw
Zonnepaneel 165x100

Meest gestelde vragen

  • Waarom zijn de afmetingen van zonnepanelen belangrijk?

    Nee, niet alle zonnepanelen hebben dezelfde afmetingen. Er zijn verschillende formaten en afmetingen beschikbaar op de markt. De afmetingen van zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van het merk, het model en het vermogen van de panelen. Standaard zonnepanelen hebben meestal afmetingen rond de 1650 mm x 992 mm. Er zijn echter ook kleinere zonnepanelen met afmetingen van bijvoorbeeld 1200 mm x 600 mm en grotere panelen met afmetingen van bijvoorbeeld 2000 mm x 1000 mm. Het is belangrijk om bij het kiezen van zonnepanelen rekening te houden met de beschikbare ruimte op je dak en je specifieke energiebehoefte.

  • Hebben alle zonnepanelen dezelfde afmeting?

    Nee, niet alle zonnepanelen hebben dezelfde afmetingen. Er zijn verschillende formaten en afmetingen beschikbaar op de markt. De afmetingen van zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van het merk, het model en het vermogen van de panelen. Standaard zonnepanelen hebben meestal afmetingen rond de 165 cm x 99 cm. 


    Er zijn echter ook kleinere zonnepanelen met afmetingen van bijvoorbeeld 1200 mm x 600 mm en grotere panelen met afmetingen van bijvoorbeeld 200 cm x 100 cm. Het is belangrijk om bij het kiezen van zonnepanelen rekening te houden met de beschikbare ruimte op je dak en je specifieke energiebehoefte.

Meer informatie

Zonnepanelen en omvormers

Standaard zonnepanelen (afmetingen: 173 cm x 120 cm)

Standaard zonnepanelen zijn de meest gangbare optie op de markt. Met afmetingen van 173 cm x 120 cm passen ze perfect bij de meeste residentiële en commerciële daken. Deze panelen hebben een vermogen tussen de 250 en 400 Wattpiek (Wp) en zijn geschikt voor verschillende toepassingen. Bij ons werken we voornamelijk met SolorWatt zonnepanelen met deze afmetingen, die bekend staan om hun betrouwbaarheid en efficiëntie.



Kleinere zonnepanelen (afmetingen: 193 cm x 103 cm)

Voor daken met beperkte ruimte, zoals bijvoorbeeld een kleinere woning of een schuur, zijn kleinere zonnepanelen een uitstekende keuze. Met afmetingen van 193 cm x 103 cm bieden ze flexibiliteit bij de installatie zonder in te leveren op vermogen. Deze panelen hebben meestal een vermogen tussen de 100 en 200 Wp. We werken ook met zonnepanelen van Hanover met deze afmetingen, die bekend staan om hun hoge kwaliteit en prestaties.


Meer informatie
Zonnepaneel 165x100 afmeting
Zonnepaneel 165x100 afmetingen nemen

Het kiezen van de juiste afmetingen van je zonnepanelen

Beschikbare dakruimte

Meet de beschikbare ruimte op je dak zorgvuldig op voordat je zonnepanelen kiest. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de panelen goed passen en dat er voldoende ruimte is voor de installatie. Houd rekening met eventuele obstakels zoals schoorstenen, dakramen of ventilatieopeningen.



Energiebehoefte

Bepaal je energiebehoefte om een inschatting te maken van het benodigde vermogen van je zonnepanelen. Hierbij moet je rekening houden met je huidige energieverbruik en eventuele toekomstige uitbreidingen. Het is raadzaam om een professionele zonne-energiespecialist te raadplegen om een nauwkeurige schatting te maken van het benodigde vermogen.

Esthetische overwegingen

ook is het belangrijk om te overwegen of zonnepanelen horizontaal of verticaal moeten worden geplaatst. De keuze tussen horizontale ('landscape') en verticale ('portrait') plaatsing heeft niet alleen te maken met het uiterlijk, maar ook met andere factoren:


Windbelasting

Bij een gelijke hellingshoek van de panelen is de windbelasting op liggende panelen lager dan op staande panelen, vooral op een plat dak. Echter, de afmetingen van het dak kunnen soms een verticale plaatsing gunstiger maken. Een ervaren installateur bespreekt de mogelijkheden en zal nooit panelen zo plaatsen dat de windbelasting bij storm te hoog wordt. In kustgebieden is dit risico groter dan in het binnenland.


Kleinere hellingshoek

Een kleinere hellingshoek beperkt ook de windbelasting. Hierdoor is er minder ballast nodig om de panelen op hun plaats te houden. De draagkracht van het dak speelt hierbij ook een rol. Panelen op platte daken worden daarom meestal onder een minder steile hoek geplaatst dan op schuine daken. Dit zorgt er ook voor dat ze minder opvallen vanaf de straat.


Het is essentieel om samen met onze professionele installateur, die geheel vrijblijvend langskomt op locatie, de beste plaatsingsmethode te bepalen op basis van jouw specifieke situatie, rekening houdend met de windbelasting, de dakafmetingen en de hellingshoek. Op die manier kun je zorgen voor een veilige en efficiënte installatie van je zonnepanelen.


Gratis schouw
Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?

Weten welke zonnepaneel formaat het beste past bij uw woning? 

Na deze enigszins technische uitleg is het prettig om te weten wat de voordelen zijn wanneer je overstapt op groene stroom van zonnepanelen. Allereerst zorgen je eigen zonnepanelen ervoor dat je bespaart op je energiekosten. Op dit moment is energieopslag nog kostbaar of complex. De meeste winst behaal je dus wanneer je overdag, wanneer de zon schijnt en er voldoende licht is, de opgewekte stroom direct gebruikt. Als je overdag niet thuis bent, kun je met behulp van een tijdschakelaar ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de vaatwasser of wasmachine overdag werkt.


Wat je bespaart op energiekosten door over te stappen op zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren:


  • De keuze voor het type zonnepanelen en de bijbehorende aanschafkosten.
  • Het aantal zonnepanelen dat je installeert.
  • De ligging en helling van je dak, die invloed hebben op de hoeveelheid zonlicht die de panelen kunnen ontvangen.
  • Je stroomverbruik en de mate waarin je de opgewekte energie zelf kunt gebruiken.
  • Eventuele subsidieregelingen en belastingvoordelen die beschikbaar zijn.


Bij de investering in zonnepanelen geldt: kosten gaan voor de baten. Gelukkig helpen gemeenten en de overheid bij het verlagen van de investeringskosten met subsidies, belastingvoordelen voor ondernemers en het salderen van overtollige energie die aan het elektriciteitsnet wordt geleverd.

Bij een adviesgesprek komen we graag gratis bij je langs op locatie. Hierbij maken we een maatwerkberekening op basis van jouw persoonlijke situatie. We bespreken de kosten, het rendement en de verwachte terugverdientijd van de investering in zonnepanelen. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing nemen en profiteren van de voordelen van groene stroom.


Gratis schouw

Deel deze blog

Wat doen zonnepanelen?
door Rini Petersen 31 mei, 2023
Wat doen zonnepanelen nu precies? Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Wanneer de zon op de panelen schijnt, wordt er gelijkstroom geproduceerd. Deze wordt omgezet in wisselstroom door de omvormer, waarna het gebruikt kan worden in huis. Eventueel overschot kan teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet.
Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?
door Rini Petersen 01 mei, 2023
Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren? Zonnepanelen en zonnecollectoren zijn populaire producten om duurzamer om te gaan met energie. Zonnecollectoren maken het mogelijk om bij voldoende warmte buiten, water te verwarmen zonder verwarmingsapparatuur. Zonnepanelen wekken elektriciteit op.
Wat is een omvormer?
door Rini Petersen 27 mrt., 2023
Wat is een omvormer? Veelgestelde vragen over omvormers. De omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom zodat de energie bruikbaar is voor huishoudelijke apparatuur of voor het opladen van een auto. Ze bewaken ook de prestaties van de panelen, zodat de hoogst mogelijke opbrengst en veiligheid wordt gegarandeerd.
Salderingsregeling 2025
door Rini Petersen 25 jan., 2023
Salderingsregeling 2025: salderingsregeling zonnepanelen is uitgesteld. De salderingsregeling is een regeling waarbij huishoudens die zelf energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, deze energie kunnen terugleveren aan het energienet en hiervoor een vergoeding krijgen. De regeling is gepland om afgebouwd te worden vanaf 2025, en verwacht dat salderen in 2031 helemaal vervalt.
Wat is een thuisaccu?
door Rini Petersen 25 jan., 2023
Een thuisaccu kan ook gebruikt worden als backup-energie in geval van stroomstoringen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je afhankelijk bent van elektronische apparaten. Een accu thuis kan ook bijdragen aan de vermindering van de piekbelasting op het energienet. Dit gebeurt door energie op te slaan op de thuisaccu's wanneer er veel energie wordt opgewekt en deze energie later te gebruiken wanneer er minder energie wordt opgewekt.
Zonnepanelen BTW Vrij
door Rini Petersen 10 jan., 2023
Zonnepanelen BTW Vrij: BTW op zonnepanelen verdwijnt! Vanaf 1 januari geldt voor al deze diensten het 0-tarief. Dit betekent dat u niet extra hoeft te betalen voor een van deze extra activiteiten. Voor alle diensten die hier niet worden vermeld, geldt echter het normale btw-tarief van 21 procent. Kies snel voor zonnepanelen nu de BTW op zonnepanelen nog vrij zijn.
Share by: