Blogopmaak

Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?

mei 01, 2023

Het verschil tussen zonnecollectoren, zonnepanelen en hun functie uitgelegd in 2 minuten

  • Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?

    Het  verschil is dat de installatie van zonnecollectoren het mogelijk maakt om bij voldoende warmte buiten, water te verwarmen zonder tussenkomst van verwarmingsapparatuur. Zonnepanelen maakt het daarentegen mogelijk om het hele jaar door elektriciteit op te wekken en de overtollige geproduceerde energie aan het net te leveren. 


    Dit is een eerste grove uitleg over het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren. Want er valt natuurlijk nog veel meer over te vertellen. 

De overeenkomsten tussen zonnepanelen en zonnecollectoren

Laten we eerst eens kijken naar de overeenkomsten tussen zonnepanelen en zonnecollectoren. Veel mensen halen de termen door elkaar. En dat is logisch, want er zijn ook overeenkomsten. Zowel zonnecollectoren als zonnepanelen worden op het dak geplaatste. Beide systemen hebben ook als overeenkomst dat ze zonne-energie gebruiken. Net als bij zonnepanelen werken ook zonnecollectoren het meest effectief wanneer ze in zuidelijke richting worden geïnstalleerd. Hier houden de overeenkomsten op. De warmte van de zon wordt door beide systemen namelijk anders geabsorbeerd, en er is een verschillend doel.



Meer informatie

Wat is het verschil tussenzonnepanelen en zonnecollectoren: zonnecollectoren

Het doel van zonnepanelen is het opwekken van groene energie met behulp van zonne-energie. De fotovoltaïsche panelen zijn uitgerust met cellen die zonnestraling omzetten in warmte. Zonnecollectoren absorberen de straling van de zon en geeft deze over aan een absorber die eruitziet als een zwarte plaat. De vlakkeplaatcollectoren zijn van buitenaf een beetje vergelijkbaar met zonnepanelen, omdat het element dat zonne-energie absorbeert de vorm heeft van een platte metalen plaat. 


De warmte loopt hierin op en wordt naar een vloeistof geleidt, meestal een oplossing van water en glycol. Dit middel draagt de warmte over aan de warmtewisselaar in de vorm van warm water. De verwarmingsinstallatie is aan de onderkant aangesloten op een leidingsysteem waarin het warm water dat in het reservoir is opgeslagen, circuleert. In tegenstelling tot zonnepanelen hebben zonnecollectoren als beperking dat ze alleen goed werken als de zon schijnt. Op koele dagen valt er weinig warmte te absorberen en dat gaat gepaard met warmteverlies vanuit de installatie. 


Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?

Wat is het verschil tussenzonnepanelen en zonnecollectoren: zonnepanelen

Om meer te begrijpen over het verschil is tussen zonnepanelen en zonnecollectoren, moeten we natuurlijk ook kijken naar hoe zonnepanelen werken. Zonnepanelen, die onder andere van silicium zijn gemaakt, absorberen zonne-energie en zetten deze om in elektriciteit. Via een omvormer wordt de stroom geschikt gemaakt om te gebruiken voor elektrische apparaten of het opladen van een e-auto. Dit geeft al meteen aan dat zonnepanelen een ander doel dienen dan zonnecollectoren. Die laatste worden gebruikt voor de verwarming van huishoudelijk water. De omvormer is een belangrijk onderdeel van zonnepanelen. Deze zet de gelijkstroom die zonnepanelen opwekken, om in wisselstroom. Pas wanneer het wisselstroom is de zelfopgewekte stroom van zonnepanelen geschikt voor apparaten die we via een stopcontact gebruiken.



Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?
Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?

Verschil zonnepanelen en zonnecollectoren: de gevoeligheid 

Zonnepanelen werken niet alleen bij mooi weer. Ze werken op licht, en dus ook bij minder mooi weer. Het is nog niet goed mogelijk om deze energie op te slaan. De mogelijkheden zijn nog te duur. Dit is echter een kwestie van tijd tot ook deze techniek breder kan worden ingezet. Op dit moment is het mogelijk om de energie te 'salderen'. Wanneer er meer energie wordt opgewerkt dan in het huishuiden of in het bedrijf gebruikt wordt, kan de overige energie worden overgedragen aan de netwerkbeheerder.



Verschillende soorten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn grofweg onderverdeeld in monokristallijn en polykristallijn. Monokristallijne panelen, zijn zoals de naam al aangeeft, opgebouwd uit silicium monokristallen. Deze zonnepalen zijn donkerblauw of zwart. Deze kristallen zijn afgeschuind en hebben scherpe hoeken. Ze zijn goed bestand tegen schade van buitenaf, temperatuurswisselingen en leveren hoge prestaties. 


Polykristallijne panelen zijn gemaakt van silicium polykristal, dat wordt gevormd uit talrijke monokristallen. De panelen hebben zichtbare kristalranden in de vorm van een ruitpatroon. Polykristallijne zonnepanelen zijn wat goedkoper, maar ook wat minder effectief. Dit verschil wordt opgeheven wanneer ze geplaatst worden op optimale locaties met veel zonlicht. 


Offerte zonnepanelen

Zonnepanelen versus zonnecollectoren: de voordelen en nadelen

Nu je meer weet over het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren is het tijd om het nog even over de verschillende voordelen en nadelen te hebben. 


Voordelen van zonnepanelen: ze werken het hele jaar door. Subsidie en saldering is (nog) mogelijk voor het zelf opwekken van groene stroom. 


Nadelen van zonnepanelen: Bij minder gunstige ligging van het pand werken de duurdere zonnepanelen beter. De investeringskosten gaan voor de baten. De elektriciteitsproductie kan alleen overdag, opslaan is nog niet goed en goedkoop mogelijk. 


Voordelen van zonnecollectoren: warm water zonder het verwarmingssysteem in te schakelen en ondersteuning van de centrale verwarming. Zonnecollectoren zijn energie-efficiëntie en goed als onderhoudsvrij 


Nadelen van zonnepanelen: voornamelijk geschikt voor het verwarmen van water. Er is voldoende buitenwarmte nodig en uiteraard gaan ook hier de investeringskosten voor de baten. 


Er is op het eerste gezicht misschien minder uiterlijk verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren, maar de doelen en mogelijkheden zijn erg verschillend. Wilt u investeren in duurzame energie en meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen en zonnecollectoren? Of wil je de kosten van zonnepanelen inclusief installatie weten? Neem dan contact met ons op. 


Contact

Deel deze blog

Zonnepaneel 165x100
door Rini Petersen 04 jul., 2023
Op zoek naar zonnepanelen van het formaat 165x100? Ontdek de beste opties voor duurzame energie met de afmeting 165cm x 100 cm. Bespaar op energiekosten en maak gebruik van groene stroom. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en ontdek de voordelen van zonnepanelen in dit formaat.
Wat doen zonnepanelen?
door Rini Petersen 31 mei, 2023
Wat doen zonnepanelen nu precies? Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Wanneer de zon op de panelen schijnt, wordt er gelijkstroom geproduceerd. Deze wordt omgezet in wisselstroom door de omvormer, waarna het gebruikt kan worden in huis. Eventueel overschot kan teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet.
Wat is een omvormer?
door Rini Petersen 27 mrt., 2023
Wat is een omvormer? Veelgestelde vragen over omvormers. De omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom zodat de energie bruikbaar is voor huishoudelijke apparatuur of voor het opladen van een auto. Ze bewaken ook de prestaties van de panelen, zodat de hoogst mogelijke opbrengst en veiligheid wordt gegarandeerd.
Salderingsregeling 2025
door Rini Petersen 25 jan., 2023
Salderingsregeling 2025: salderingsregeling zonnepanelen is uitgesteld. De salderingsregeling is een regeling waarbij huishoudens die zelf energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, deze energie kunnen terugleveren aan het energienet en hiervoor een vergoeding krijgen. De regeling is gepland om afgebouwd te worden vanaf 2025, en verwacht dat salderen in 2031 helemaal vervalt.
Wat is een thuisaccu?
door Rini Petersen 25 jan., 2023
Een thuisaccu kan ook gebruikt worden als backup-energie in geval van stroomstoringen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je afhankelijk bent van elektronische apparaten. Een accu thuis kan ook bijdragen aan de vermindering van de piekbelasting op het energienet. Dit gebeurt door energie op te slaan op de thuisaccu's wanneer er veel energie wordt opgewekt en deze energie later te gebruiken wanneer er minder energie wordt opgewekt.
Zonnepanelen BTW Vrij
door Rini Petersen 10 jan., 2023
Zonnepanelen BTW Vrij: BTW op zonnepanelen verdwijnt! Vanaf 1 januari geldt voor al deze diensten het 0-tarief. Dit betekent dat u niet extra hoeft te betalen voor een van deze extra activiteiten. Voor alle diensten die hier niet worden vermeld, geldt echter het normale btw-tarief van 21 procent. Kies snel voor zonnepanelen nu de BTW op zonnepanelen nog vrij zijn.
Share by: